In Nederland zijn er eigenlijk maar drie verschillende soorten tijdelijke kentekens die kunnen worden afgegeven op een voertuig. Ieder tijdelijk kenteken dient een speciale functie is hiervoor ook in het leven geroepen. Afhankelijk van de huidige registratie van een auto en bestemming kan er een goede keuze worden gemaakt.
Het Nederlandse exportkenteken
Dit is over het algemeen de bekendste van de tijdelijke kentekens in Nederland. Speciaal voor voertuigen die een Nederlands kenteken hebben gehad en de status export zijn toegekend doordat ze zijn geëxporteerd. Om naar het bestemmingsland te kunnen rijden dient er een kenteken te worden afgegeven die in heel Europa en in landen daarbuiten geldig is en erkend wordt. Met het tijdelijke exportkenteken is een voertuig 14 dagen WA-verzekerd. De laatste voorwaarden voor dit kenteken is dat het voertuig in ieder geval gedurende de 14 dagen nog een geldende APK keuring moet hebben. Vervalt dit binnen deze 14 dagen dan zal het kenteken op dezelfde dag vervallen.
RDW Transitokenteken
In vergelijking tot het exportkenteken is het aanvragen van een transitokenteken, of doorvoerkenteken, een iets langer proces. In tegenstelling tot het exportkenteken kan het transitokenteken voor ieder voertuig worden aangevraagd. Dit betekent zowel geëxporteerde Nederlandse voertuigen als buitenlandse voertuigen. Echter om dit kenteken af te kunnen geven dient deze worden gekeurd bij een RDW keuringsstation. Na goedkeuring zal er een kenteken worden afgegeven en moet het voertuig verzekerd worden om ermee te mogen rijden. Net als een exportkenteken is dit kenteken ook 14 dagen geldig en tegen WA-verzekering. Het grote voordeel van deze plaat is dat het ook voor buitenlandse voertuigen kan worden afgegeven.
RDW Eendagskenteken
Het laatste tijdelijke Nederlandse kenteken is het eendagskenteken. Dit kenteken kan voor ieder voertuig worden afgegeven en is speciaal bedoelt om naar de RDW keuring te kunnen rijden. Het kenteken is alleen geldig in Nederland en wordt ook maar voor één dag afgegeven. Een ander nadeel van dit kenteken is het dat de verzekering hiervoor relatief duur is. Dus wenst u een voertuig te gaan invoeren neem dan contact op voor de mogelijkheden.
Overige buitenlandse tijdelijke kentekens
Naast Nederlandse tijdelijke kentekens zijn er ook een aantal buitenlandse kentekens die vaak gebruikt worden voor buitenlandse voertuigen. Belangrijk om te weten: Het is in Nederland verboden om met dergelijke kentekens rond te rijden. In Nederlandse wet is het een grijs gebied en per geval zijn er andere sancties. Vooral rond de grensgebieden wordt er op het gebruik van deze kentekens streng gecontroleerd.
Oostenrijks kenteken
Dit kenteken is in verschillende geldigheidsperiodes verkrijgbaar: 7, 14 of 21 dagen. Het grote voordeel van dit kenteken is dat het voertuig geen geldige APK keuring nodig heeft en dus langer geldig is dan een Nederlands exportkenteken. Let op dat er op dit soort kentekens altijd een levertijd zit.
Zollkennzeichen
In Europa het meest bekende exportkenteken en ook het best geaccepteerde. Met een Zollkennzeichen kunt u praktisch in ieder land rondrijden, behalve in Nederland. Het Zollkennzeichen kan een looptijd hebben van 15 dagen tot 3 maanden en kan alleen worden afgegeven op voertuigen met een geldige APK of TÜV keuring.
Wilt u meer weten over tijdelijke kentekens of wilt er een aanvragen? Neem dan contact op of maak gebruik van het formulier hieronder.