Dat gemeenten continu op zoek zijn naar passende manieren om het gedrag van automobilisten te beïnvloeden krijgt soms wel een heel originele insteek. In Nederland is het inmiddels ingesleten, slecht gedrag bestraffen. Dit geldt voor vrijwel alles, en het meest voor de hand liggende voorbeeld, in ieder geval als het aankomt op te snel rijden, is de alom bekende boete.
Wie heeft er niet vloekend moeten toezien hoe een witte envelop met paarse rand op de vloermat valt?
Omdat er bespaard moet worden op verschillende zaken door de gemeentes komt het voor dat er soms originele ideeën ontstaan om bepaalde problematiek op te lossen. Een van de nieuwe manieren om te snel rijden te ontmoedigen is het exact tegenovergestelde van wat nu de norm is.
Geld verdienen door niet te snel te rijden
Er zijn proeven gedaan in Amsterdam en Rotterdam waarbij bepaalde wijkverenigingen geld krijgen van de gemeente als er niet te hard wordt gereden. Het werkt als volgt: in een wijk wordt met behulp van een bord de snelheid van passerende auto’s direct verteld. Houdt men zich aan de snelheidslimiet van 30 km per uur, dan ziet men gelijk op het bord hoeveel men verdiend heeft. Gaat men te snel, dan wordt er een bedrag in mindering gebracht.
De gedachte achter dit experiment is dat men door middel van een beloning eerder geneigd is om zich aan de snelheid te houden, alsook dat er sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid. Zo is men onder andere in de provincie Zeeland een experiment begonnen waar vrachtwagens een sticker krijgen die vermeldt dat de bestuurder zich aan de toegestane snelheid houdt. Het idee is dat men dit voorbeeld zal volgen.
De resultaten van deze experimenten zijn nog niet duidelijk. Echter is een beloningssysteem een leukere manier om je aan de snelheid te houden dan de alom bekende boete.
Bron; autoweek.nl