Wie rond de eeuwwisseling routenavigatie in zijn auto wilde, was hieraan een fortuin kwijt. In die jaren hadden we het dan nog over satellietnavigatie. Wie bijvoorbeeld vanuit Nederland naar een vakantie-adres in Spanje wilde rijden, moest destijds elke keer als er landsgrenzen werden gepasseerd een nieuwe cd-rom in de lade stoppen.
De satellietnavigatie werd destijds ook niet echt gemeengoed, want er moesten astronomische bedragen worden neergeteld om het in bezit te krijgen. Om bijvoorbeeld op de camping in Spanje te komen, moest u destijds honderden euro’s betalen voor de collectie West-Europa op cd-rom.
Gelukkig hebben we tegenwoordig Waze en Google Maps
Gelukkig hebben we tegenwoordig navigatie-apps als Waze en Google Maps, die u kaarten bieden van overal ter wereld. Desondanks zijn er nog steeds veel mensen die bij de grensovergang de roaming op hun smartphone uitzetten en dan overstappen op de ouderwetse papieren wegenplattegronden. Maar dat is dus niet nodig, mits u het een beetje slim aanpakt.
Kijk allereerst maar eens wat het dataverbruik van Google Maps is. Een vraag die moeilijk te beantwoorden is, want het maakt immers uit waar je rijdt. Een kaarten-app als Google Maps werkt met zogeheten ‘tiles’. Alle kaarten hebben ze onder verdeeld in kleine tegeltjes en de navigatie-app laat alleen de tegels in beeld komen die u nodig hebt voor de zoekopdracht die is ingegeven. Wie dan vervolgens op de snelweg zit, heeft met heel simpele tegel-aanwijzingen te maken door de aard van de weg, en daardoor ligt het verbruik dan behoorlijk laag. Denkt u hierbij aan een verbruik van bijvoorbeeld tien Mb om soms wel honderden kilometers ver te komen.
Wie de keuze maakt om binnendoorwegen te nemen, krijgt te maken met tiles met veel meer informatie. De wegen komen in dit geval veel preciezer in beeld, evenals straatnamen en de huisnummers. Uiteraard ligt door het gebruik van secundaire wegen het dataverbruik hoger, maar reken op een Mb-verbruik van onder de tien per uur. In het buitenland zijn die Mb’s natuurlijk duurder.
Overweeg een speciale reisbundel!
Om dit laatste euvel te ondervangen heeft telecomaanbieder Vodafone iets handigs bedacht. Bij hen maakt u in het buitenland heel handig gebruik van het 4G-netwerk met de speciale Alles-in-1-Reis-bundel. Deze levert u voor slechts twee euro vijftig Mb data (en een vergelijkbare hoeveelheid belminuten en sms’jes). Ook bestaat er een XL-variant voor de grootverbruikers: deze staat voor 125 Mb en de kosten bedragen vier euro. In dit laatste geval geldt het dan niet alleen in Europa maar ook in landen als Japan, Nieuw-Zeeland en Australië.
Wie zijn buitenlandse vakantie helemaal voordelig wil door een lager dataverbruik, kan natuurlijk ook kaarten offline downloaden. En dan niet van de toch al voor de hand liggende snelwegen, maar alleen de gedetailleerdere kaarten die u nodig zal hebben. En natuurlijk de fili-informatie, want niemand wil uren lang vast staan op de Route du Soleil.