Wanneer en waar heeft u een milieusticker nodig in Duitsland? Duitsland probeert de emissie te beperken door in grote steden een milieusticker te verplichten, maar wat betekent dit nu voor u? Wij leggen het u graag uit.
Milieusticker
U heeft er inmiddels vast wel van gehoord: de “Umweltplakette”. Deze milieusticker heeft u sinds januari 2008 nodig als u een Duitse stad in wilt rijden. De Duitse overheid probeert de luchtkwaliteit te verbeteren, door onder meer de uitstoot van fijnstoffen te beperken.
Wat betekent dit voor mij?
Kort gezegd houdt dit in dat u milieuzones, ofwel stedelijk gebied, alleen in mag met een auto die in een bepaalde emissieklasse valt. Met de sticker op uw voorruit maakt u eenvoudig kenbaar of uw auto al dan niet voldoet aan de eisen om een bepaalde gebied in te mogen. Steden mogen zelf stedelijk gebied – stadscentra, drukke verkeersknooppunten en verkeerswegen – tot milieuzone verklaren en daarnaast bepalen welke emissieklasses van voertuigen toegelaten worden. U herkent een milieuzone aan het verkeersbord met de tekst ‘Umweltzone’ en het onderbord met de kleuren milieustickers die zijn toegestaan in dat gebied.
Emissieklasse
Of uw auto in aanmerking komt voor een milieusticker, hangt af van de emissieklasse waarin het voertuig valt. Voor benzine-, LPG- en hybrideauto’s geldt over het algemeen dat zij een groene sticker krijgen als de datum eerste toelating van na 31 december 1992 is. Voertuigen dienen te voldoen aan de Euro-2, Euro-3 of Euro-4 uitlaatgasnorm. In sommigen gevallen krijgen ook voertuigen die voldoen aan Euro-1 een groene sticker.
Voor dieselauto’s kan er een gele of groene sticker afgegeven worden. Voertuigen met een datum eerste toelating van na 31 december 2005 krijgen een groene sticker. Deze voertuigen dienen te voldoen aan Euro-4 of Euro-5 uitlaatgasnorm óf Euro-3, mits er een door de Kraftfahrt Bundesamt goedgekeurd retrofit roetfilter is ingebouwd.
Voertuigen met een datum eerste toelating van 31 december 2001, maar van voor 1 januari 2006, er een retrofit roetfilter is ingebouwd. Op dit moment zijn er geen steden die de rode sticker accepteren, deze wordt dan ook niet meer uitgegeven. Alle voertuigen met elektrische aandrijving of brandstofcel krijgen een groene sticker.
Uitzonderingen en verkrijgbaarheid
Voor sommige voertuigen geldt dat zij geen sticker hoeven te hebben. Als uw auto ouder dan 30 jaar is en voorzien van een ‘H’- of ‘07’-kenteken bijvoorbeeld. Ook voor gehandicaptenvoertuigen geldt deze uitzondering, dit moet dan wel duidelijk zichtbaar zijn door middel van het plaatsen van de Europese gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit. Voertuigen met een blauwe kentekenplaat hebben in sommige gevallen ook geen sticker nodig. Gaat u alleen op doorreis? Autosnelwegen maken (nog) geen deel uit van milieuzones en u heeft dan ook geen milieusticker nodig.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de milieusticker, neem dan contact op met Globalcar. Om u precies te kunnen vertellen of en welke sticker u nodig heeft, hebben wij uw kentekenbewijs nodig. Indien u een dieselmotor met roetfilter heeft moet u de factuur van de inbouw hiervan aanleveren. Heeft u de milieusticker aangeschaft, dan is deze onbeperkt geldig. U hoeft alleen een nieuwe aan te schaffen indien uw kenteken wijzigt of wanneer u een nieuwe voorruit laat plaatsen. Naast de milieusticker krijgt u ook een verklaring. U doet er verstandig aan deze samen met de achterkant van de sticker te bewaren bij uw kentekenbewijs. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.