Exporteert u een personenwagen, bestelauto of motorfiets? Dan kunt u onder voorwaarden een deel van uw betaalde BPM terug krijgen van de Belastingdienst. Dat is een mooi bericht dat de belastingdienst u geeft. Er staat duidelijk voorwaarden, omdat dit helaas niet altijd op gaat. De voorwaarden waaronder ook uw auto kan vallen zal in dit blogbericht aan bod komen, zodat ook u weet of u in aanmerking komt voor BPM teruggaaf bij de export van uw voertuig.
Welke voorwaarden zijn er verbonden aan de teruggaaf van de BPM bij het exporteren van een voertuig?
Allereerst zegt de Belastingdienst dat het voertuig dat geëxporteerd is niet met een Nederlandse inzittende binnen zes maanden na de export van het voertuig in Nederland mag rijden. Dit kan logisch klinken voor velen, maar dit is wel iets om te onthouden. Niet dat mensen bewust misbruik maken van de teruggaaf van BPM bij export van een voertuig, maar deze regel is ingesteld om dit misbruik in te perken. Het kan natuurlijk aantrekkelijk zijn om eerst je voertuig voor de export klaar te maken, vervolgens de BPM teruggaaf te regelen, en daarna gewoon het voertuig in Nederland weer te gaan besturen.
De andere voorwaarden voor teruggaaf van de BPM bij export van een voertuig zijn dat het voertuig in ieder geval na 16 oktober 2006 een Nederlands kenteken heeft gekregen, geen schadevoertuig is en daarom dus ook rijwaardig moet zijn. Het is goed om te onthouden dat het voertuig binnen de EU lidstaten geëxporteerd is of in IJsland, Liechtenstein en Noorwegen staat geregistreerd. Voldoet uw voertuig aan deze voorwaarden? Dan kunt u voor dit voertuig de BPM terugvragen bij export.
Hoe vraagt u de teruggaaf voor BPM aan bij export van het voertuig?
Allereerst moet u het voertuig aanmelden voor uitvoer bij de RDW. Deze aanmelding kan door GlobalCar geregeld worden en dat scheelt u dus weer tijd. GlobalCar regelt een hoop zaken voor de export van uw auto, waaronder een vrijwaringsbewijs. Als uw voertuig met een Nederlands kenteken voorgoed naar het buitenland gaat, moet u de registratie van dat voertuig bij de RDW beëindigen. Dit is belangrijk, want na beëindiging van de registratie kunt u de verzekering stopzetten, hoeft u geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen en is de APK-plicht vervallen. Als dit geregeld is kunnen wij voor de BPM terugvragen, mits het voertuig in een EER land opnieuw geregistreerd staat. Hiervoor hebben wij uw persoonlijke gegevens en de gegevens van het voertuig nodig. Doordat u de teruggaaf voor BPM bij de export van uw voertuig aanvraagt kunt u snijden in de kosten die verbonden zijn aan het exporteren.
Nog vragen of wilt u de exportprocedure in gang laten zetten? Neem dan gerust contact op met GlobalCar, dé specialist in het exporteren van auto’s.